• 694 79 49 841
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Φοιτητικές Εστίες

Ενοικίαση Διαμερίσματος

Εφόσον ενδιαφέρεσαι να ενοικιάσεις φοιτητικό διαμέρισμα σου δίνουμε τις εξής δυνατότητες: 

  • Να αγοράσουμε το περιοδικό Αγγελιοφόρος Αιγαίου και να στο αποστείλουμε ταχυδρομικά ώστε να επιλέξεις εσύ ποια διαμερίσματα σε ενδιαφέρουν και να επικοινωνήσεις με τους ιδιοκτήτες τηλεφωνικά ώστε να κλείσεις ραντεβού όταν θα φτάσεις στη Χίο
  • Να επικοινωνήσεις μαζί μας και να μας ενημερώσεις για το τι ακριβώς ψάχνεις (δηλαδή να μας πεις τα κριτήρια που χρησιμοποιείς για την εύρεση φοιτητικών διαμερισμάτων) και να κάνουμε εμείς την αναζήτηση. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε σίγουρα αποτελέσματα αλλά η προσπάθεια μετράει (δυστυχώς η γκάμα των διαμερισμάτων που έχουμε στον κατάλογό μας είναι ακόμα περιορισμένη. Συνεχώς όμως διευρύνεται και στο μέλλον υποσχόμαστε ότι θα μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες σας).

 

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δραστηριότητές μας δεν πρέπει να συγχέονται με τις αντίστοιχες των μεσιτικών και κτηματομεσιτικών γραφείων. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσουμε κάποια χρηματική αμοιβή. Αντιθέτως, στην δεύτερη περίπτωση στην οποία σας αγοράζουμε και σας αποστέλλουμε (μέσω ταχυδρομείου ΕΛΤΑ) το περιοδικό Αγγελιοφόρος Αιγαίου, το πραγματοποιούμε με δικά μας έξοδα. Σκοπός μας είναι μέσω των συγκεκριμένων υπηρεσιών να μας γνωρίσετε καλύτερα!!!


Φοιτητικές Εστίες

Όπως αναφέρουμε στην κατηγορία Γενικές Πληροφορίες, ως φοιτητής στη Χίο, έμεινα στις φοιτητικές εστίες για σχεδόν 5 χρόνια.

 

Μπορώ να τις χαρακτηρίσω ως από τις πιο αξιόλογες φοιτητικές εστίες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες άλλων ακαδημαϊκών πόλεων.

Οι εστίες περιλαμβάνουν έξι (6) κτήρια εκ των οποίων τα πέντε (5) αποτελούνται από το ισόγειο και δύο (2) ορόφους (κτήρια 1, 2, 3, 4 και 6) ενώ ένα (1) αποτελείται μόνο από έναν όροφο (κτήριο 5). 

Αυτό σημαίνει ότι το 5ο κτήριο έχει περισσότερο ησυχία από τα υπόλοιπα (αυτό βέβαια σε θεωρητική βάση).

Δημιουργώντας ένα σχήμα μπορούμε να τοποθετήσουμε (από ότι θυμάμαι) τα κτήρια των εστιών ως εξής:

Οι φοιτητικές εστίες απέχουν περίπου 2 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και η σύνδεση πραγματοποιείται είτε μέσω αστικών λεωφορείων είτε μέσω λεωφορείων, ιδιωτικών εταιριών, που συνάπτουν σύμβαση με το Πανεπιστήμιο (κάθε χρόνο πραγματοποιείται διαγωνισμός). Αναπολώντας τα φοιτητικά μου έτη (2001-2005) θυμάμαι ότι κάθε 30 λεπτά υπήρχε λεωφορείο έξω από τις εστίες το οποίο μας πήγαινε στη πόλη.

Στο παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται η διαδρομή από τη πόλη της Χίου προς τις φοιτητικές εστίες.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε εικόνες των φοιτητικών εστιών διότι απαγορεύεται από το νόμο και το συγκεκριμένο site δεν αποτελεί προϊόν του Πανεπιστημίου αλλά επιχείρησης. Ωστόσο, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.chios.aegean.gr/fkx/στην οποία περιλαμβάνονται σημαντικές πληροφορίες (όπως ο κανονισμός των εστιών κ.α.) καθώς και φωτογραφίες από τον περιβάλλοντα χώρο καθώς και το εσωτερικό των δωματίων.

Ένα κοινό δωμάτιο των εστιών απαρτίζεται από δύο κύριους χώρους, το λουτρό και το κρεβάτι-καθιστικό. Κάθε δωμάτιο προορίζεται για ένα μόνο φοιτητή (δηλαδή δεν το μοιράζονται 2 ή περισσότεροι φοιτητές όπως σε άλλες φοιτητικές εστίες). Επιπρόσθετα, οι φοιτητικές εστίες διαθέτουν δωρεάν internet και lan (μέσω του οποίου έχουμε περάσει ατελείωτες ώρες – για τους άνδρες αυτά – στο counterstrike, call of duty κ.λπ. Νύχτες ατελείωτες στις οποίες μαζευόμασταν 15-20 άτομα και παίζαμε ο καθένας από τον υπολογιστή του). Επιπρόσθετα, στο 2ο κτήριο και συγκεκριμένα στο υπόγειο χώρο του, υπάρχουν επαγγελματικά πλυντήρια και στεγνωτήρια, μέσω των οποίων μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες υγιεινής. Για να λειτουργήσει ένα πλυντήριο και στεγνωτήριο απαιτείται η χρήση μιας μάρκας (όχι του καζίνο) αντίστοιχα τις οποίες προμηθεύεσαι από τον επιστάτη ή τον υπεύθυνο των εστιών (την τελευταία φορά τον θυμάμαι να είχε γραφείο στο ισόγειο του 2ου κτηρίου). Δεν θυμάμαι καλά την τιμή αλλά νομίζω ότι οι 2 μάρκες στοίχιζαν 1,5 ευρώ (δηλαδή με 1,5 ευρώ έβαζες ένα πλυντήριο και ένα στεγνωτήριο).

  

Η εμπειρία μου από τις φοιτητικές εστίες ήταν φοβερή. Αρχικά, θα πρέπει να τονίσω ότι οι φοιτητικές εστίες είναι μία τελείως διαφορετική φοιτητική ζωή. Οποιαδήποτε ώρα και στιγμή μπορείς να χτυπήσεις την πόρτα του διπλανού σου (ή να φωνάξεις από το δωμάτιό σου, το ίδιο κάνει, διότι υστερούν λίγο σε θέματα ηχομόνωσης) και να έχεις τη βοήθειά του. Τα περισσότερα βράδια είναι σίγουρο ότι θα μαζεύεστε γύρω στα 5-10 άτομα στο κοινόχρηστο χώρο κάθε κτηρίου, τα οποία θα εξελίσσονται σε αμέτρητες ώρες τηλεόρασης, συζήτησης, χαβαλέ, παιχνιδιών (ώρες ατελείωτες είχαμε περάσει παίζοντας το επιτραπέζιο risk) και ότι μπορείς να φανταστείς.

 

Οι φοιτητικές εστίες απαρτίζονται από 179 δωμάτια (Πηγή: https://www.chios.aegean.gr/fkx/), θεωρητικώς, εκ των οποίων το ένα σίγουρα χρησιμοποιείται από τον υπεύθυνο των εστιών και συνήθως ακόμα 4-5 για έκτακτες ανάγκες. Συνεπώς, ας υπολογίσουμε ότι τα δωμάτια είναι 175 περίπου στο σύνολο.

 

Για να γίνεις δεκτός στις φοιτητικές κατοικίες της Χίου θα πρέπει αρχικά να απευθυνθείς στη φοιτητική μέριμνα, η οποία βρίσκεται στο κτήριο που στεγάζει το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Στην φοιτητική μέριμνα θα πρέπει να προσκομίσεις τα εξής έγγραφα:

  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  • Οικογενειακό εκκαθαριστικό εφορίας του προηγούμενου έτους
  • Πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας
  • Πιστοποιητικά σε περίπτωση απώλειας συγγενικού προσώπου
  • Πιστοποιητικό για πολύτεκνους
  • Αίτηση την οποία προμηθεύεσαι από τη φοιτητική μέριμνα

Εφόσον καταθέσεις τα συγκεκριμένα έγγραφα (οι αιτήσεις πραγματοποιούνται συνήθως την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου κάθε έτους), πραγματοποιείται αξιολόγηση μέσω μοριοδότησης. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής ο οποίος έχει μόνιμη κατοικία στα Ιωάννινα, με χαμηλό εισόδημα έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει δεκτός από έναν φοιτητή ο οποίος έχει μόνιμη κατοικία στην Αθήνα με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.

 

Θα πρότεινα, εάν φυσικά γίνεις δεκτός στις φοιτητικές εστίες και έχεις την επιλογή να επιλέξεις το δωμάτιο των εστιών, τότε να επιλέξεις ένα δωμάτιο το οποίο να βρίσκεται στη δυτική πλευρά. Μπορεί το χειμώνα να είναι παγωμένο αλλά τα καλοριφέρ είναι ανοικτά ανά τακτά χρονικά διαστήματα και επιπρόσθετα έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις σώματα λαδιού ή σόμπες αλογόνου, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι δωρεάν. Αντιθέτως, εάν έχεις δωμάτιο στα ανατολικά (που θα το βλέπει ο ήλιος), θα είναι πιο ζεστό το χειμώνα αλλά υπερβολικά ζεστό το καλοκαίρι στο οποίο η μόνη συσκευή που μπορείς να έχεις είναι ένας ανεμιστήρας (με φορητό κλιματιστικό θα πέφτει η ασφάλεια του δωματίου – πίστεψε με, το έχω δοκιμάσει).

 

Για οποιαδήποτε πρόβλημα προκύπτει στις φοιτητικές εστίες υπάρχει ο επιστάτης που αναλαμβάνει τη δωρεάν διόρθωση των βλαβών (σε περίπτωση βέβαια που δεν ευθύνεσαι εσύ). Εύχομαι να είναι ο ίδιος επιστάτης, που ήταν από το 2001, ο οποίος είναι πολύ εξυπηρετικός και σου καλύπτει κάθε ανάγκη που έχεις (κυριολεκτικά τρέχει και δεν φτάνει). Επιπρόσθετα, να τονίσουμε ότι οι φοιτητικές εστίες διαθέτουν και φύλακα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των φοιτητών.

 

Αφού μιλήσαμε για τα καλά των εστιών θα πρέπει να τονίσουμε και μερικά μειονεκτήματα. Ένα βασικό μειονέκτημα είναι η ηχορύπανση. Είναι ένα λογικό μειονέκτημα δεδομένου ότι στις φοιτητικές εστίες στεγάζονται 175 περίπου φοιτητές. Δυστυχώς, τα δωμάτια δεν έχουν καλή μόνωση όσον αφορά την ηχορύπανση.

Ένα δεύτερο μειονέκτημα είναι η απόσταση από το κέντρο της πόλης. Μετά από μερικούς μήνες διαμονής στις εστίες, θα σου φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι δεν μπορείς να βγεις και να πας όποτε θέλεις στο κέντρο της πόλης. Μία συνηθισμένη τακτική που ακολουθούν οι φοιτητές των εστιών είναι το οτοστόπ. Μην φοβάσαι. Υπάρχουν αρκετοί Χιώτες οι οποίοι σέβονται το φοιτητή και σταματούν ώστε να σε κατεβάσουν στη πόλη. 

Ένα τρίτο μειονέκτημα είναι ότι τη καλοκαιρινή περίοδο, συνήθως τη περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, οφείλεις να αφήνεις το δωμάτιό σου (τα πράγματά σου μπορείς να τα αποθηκεύσεις σε ειδικό χώρο/ αποθήκη).

 

Εν κατακλείδι, θα μπορούσαμε να τονίσουμε τα εξής:

Το δωμάτιο των φοιτητικών εστιών προορίζεται για ένα μόνο άτομο, το οποίο διαθέτει το δικό του λουτρό, είναι δωρεάν, έχει διαδίκτυο και καλύπτει τις ανάγκες ενός φοιτητή.

Από την άλλη μεριά, έχει ηχορύπανση (ανάλογα σε πιο κτήριο θα “πεσεις”), είναι μακριά από τη πόλη (βέβαια συνδέεται με λεωφορεία) και τη καλοκαιρινή περίοδο θα πρέπει να το “αδειάζεις”.

 

Για οποιαδήποτε άλλη απορία έχεις μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω email, το Skonaki.gr Community Forum, Facebook ή Twitter.


Γενικές συμβουλές

Είσαι πρωτοετής φοιτητής στη Χίο και θέλεις να μάθεις τα πάντα για τη φοιτητική ζωή και όχι μόνο;

Με το που θα φτάσεις στο νησί (είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο) θα πρέπει να βρεις ένα σπιτάκι για να στεγάσεις τις φοιτητικές σου περιπέτειες.

Στο παρακάτω χάρτη θα δεις που εντοπίζονται τα τρία τμήματα ώστε να σε βοηθήσουμε να διαλέξεις την περιοχή που θα μείνεις.

Όπως μπορείς να διακρίνεις, τα τρία τμήματα βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους (3-4 λεπτά απόσταση). Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σχεδόν όλα τα μαθήματα του τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης πραγματοποιούνται στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Αρχικά έχουμε οριοθετήσει το χάρτη με κόκκινο χρωματισμό στην περιοχή που θα ψάξεις (για να δεις καλύτερα το χάρτη κάνε κλικ πάνω του ώστε να σου εμφανιστεί μεγαλύτερος σε καινούργιο παράθυρο). Έπειτα, όπως μπορείς να παρατηρήσεις, έχουμε δημιουργήσει 4 βασικούς κύκλους και έναν επιπρόσθετο (σε περίπτωση που διαθέτεις αυτοκίνητο – υποθέτω δεν έχεις και σου έχουν τάξει ότι εάν πας καλά στα μαθήματα τότε ΙΣΩΣ να σου αγοράσουν…οπότε στην αναμονή και εσύ…άσε που δεν έχεις και δίπλωμα οδήγησης!!!  :P). Επιπρόσθετα, να τονίσουμε ότι η Χίος διαθέτει φοιτητικές εστίες (έμεινα και εγώ – δημιουργός του siteκαι καθηγητής των ιδιαίτερων μαθημάτων που διδάσκονται στους φοιτητές – ως φοιτητής στη Χίο τις οποίες μπορώ να χαρακτηρίσω άριστης ποιότητας, δεδομένου ότι κάθε φοιτητής μένεις μόνος του, έχει το δικό του λουτρό και το μόνο που έχει κοινό είναι η κουζίνα – σιγά μην μαγειρέψεις πάνω από 100 φορές τα 4-5 χρόνια που θα μείνεις αλλά λέμε τώρα… και είναι δωρεάν!!!). Βέβαια για να γίνεις δεκτός στις φοιτητικές κατοικίες θα πρέπει αφενός να πληροίς κάποιες προϋποθέσεις (εισοδηματικές κυρίως) και αφετέρου προϋποθέτει μερική γραφειοκρατία (θα πρέπει να προσκομίσεις δικαιολογητικά όπως πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκκαθαριστικό εφορίας των γονέων κ.λπ.).

Συνεπώς, ανάλογα τα κριτήρια που θα θέσεις, μπορείς να επιλέγεις την ανάλογη περιοχή που θα ήθελες να μείνεις. Σε συμβουλεύουμε να μην βιαστείς να ενοικιάσεις το πρώτο διαμέρισμα που θα δεις. Θα ακούσεις τις φράσεις “μου το ζητάνε πολλοί”, “φαίνεται καλό παιδί ο υιός/η κόρη σου και θέλω να το δώσω σε σένα αλλά δεν μπορώ να κατέβω κάτω από το Χ ποσό διότι είναι καινούργιο” κ.α. αλλά μην “ψαρώσεις”. Κάνε παζάρια!!!

 

Που θα φας και θα πιεις;

 

Στην Λεωφόρο Αιγαίου και στην Απλωταριά (καθώς και στις καθέτους της) έχει μία πληθώρα από καφετέριες. Το που θα φας θα στο πούμε εμείς από κοντά (να είναι καλά τα deliveries).

 

Τι άλλο μπορείς να κάνεις;

 

Να πας cinema!!! Το cinema βρίσκεται στο κέντρο της πολής, κοντά και στα τρία τμήματα.

 

Για τους άντρες φοιτητές και ποδοσφαιριστές υπάρχει μία πληθώρα από 5×5 γήπεδα ποδοσφαίρου.

 

Για τις γυναίκες φοιτήτριες το γήπεδο μπάσκετ που συσταγάζει αρκετές ομάδες είναι δίπλα ακριβώς από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (δευτερόλεπτα με τα πόδια)

 

Πριν ενοικιάσεις κάποιο διαμέρισμα ή εάν χρειαστείς κάποια έπιπλα για το διαμέρισμα επισκέψου το forum στο οποίο μπορείς να βρεις αρκετές πληροφορίες ή επικοινώνησε μαζί μας.

 

Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς είμαστε στην διάθεση σου (είτε τηλεφωνικά είτε μέσω email και forum).